Gljive.com - Web portal o gljivama

Prostorije za uzgoj gljiva PDF Štampa El. pošta
Prostorije za uzgoj - Prostorije za uzgoj bukovače i shiitake su gotovo identične jer obje vrste zahtijevaju u određenim fazama gajenja gotovo iste ili vrlo slične uslove.Međutim nemojte nikada držati supstrate bukovače i shiitake u istoj prostoriji, u tom slučaju dolazi do zastoja u rastu i plodonošenju bukovače, a shiitaka ide bez problema. Ukoliko hoćete da ipak u istoj prostoriji imate obje vrste, gljive međusobno odvojite plastičnom folijom (tj. pregradite prostoriju). Za gajenje obje vrste gljiva mogu vam poslužiti bilo koji zidani objekti bilo da su nadzemni ili pozemni, sa ili bez prirodnog svetla kao i sa ili bez prirodne ventilacije.
Opširnije...
 
Bukovače (Pleurotus ostreatus) PDF Štampa El. pošta
Pleurotus Srovina za pripremanje supstrata gljive bukovače može biti pšenična slama, ovsena slama, ječmena slama, livadsko sijeno, otpadak kukuruznog klipa i drugi celulozni otpad biljaka. Sirovina mora biti zdrava tj. da nije pokisla, vlažna ili zaražena zelenom plijesni. Sirovinu treba usitniti na 2-3 cm. Ukoliko se supstrati rade na pšeničnoj slami nije potrebno kontrolisati ph vrijednost supstrata. Ukoliko se radi na nekoj drugoj podlozi potrebno je podesiti ph vrijednost u granicama od 5-7 ph dodavanjem gipsa ili krede.
Opširnije...
 
Šii take (Lentinula edodes) PDF Štampa El. pošta
Šii take (Lentinula edodes)Izuzetno ljekovita i ukusna gljiva koja se u Kini i uopšte na Istoku uzgaja već jako dugo, a u posljednje vrijeme i kod nas budi sve veće interesovanje. Uglavnom se koriste u farmaciji, a oni sretniji, koriste ih i u ishrani. Sastav i priprema hranjive podloge: - 55-60% piljevina hrasta ili bukve, drvo topole se pokazalo kao odlična podloga (2 do 10 mm), - 40-45% slame (isjeckati je na dužinu od 1 do 3 cm), - Mekinje, sojino brašno i druge obogaćivače treba dodati vrlo malo i oprezno da ne dođe do pojave zelene plijesni.
Opširnije...
 
Traženje i branje gljiva PDF Štampa El. pošta
Sakupljanje gljiva drugačije se zove mirni ili tihi lov. Danas je, čini se, uz pojačanu dinamiku života i gradsko okruženje, sve više ljudi spremno da se bavi tim lovom. Čovjek tako može da provede cijeli dan u prirodi, a da pri tom ne osjeti dosadu. Uz miris šume i cvrkutanje ptica preći će desetke kilometara, a da se ne zamori. Sa strašću istraživača zavirivaće u svaki grm ili stari panj. Pronaći će korisne gljive u čijem će ukusu uživati. A prijateljima koji nisu spremni da idu u prirodu učiniće lijep dar i pričaće im o divnim časovima provedenim u šumi.
Opširnije...
 
Sezona gljiva i savjeti PDF Štampa El. pošta
PROLJEĆNE VRSTE - U periodu kada u prirodi dolazi do burnih promjena, kada počinje snijeg da se topi, a biljke da se bude, jedna od najpoznatijih i najboljih gljiva dolazi kao nagrada za podnesenu  hladnoću i opštu gljivarsku apstinenciju - to je gljiva smrčak iz roda Morchella. Pjesnik N. Glaskov u pjesmi Ukus proljeća lijepo kaže:
Opširnije...
 
Trovanja gljivama PDF Štampa El. pošta
I UVOD Kao i sve drugo, i gljive imaju tamnu stranu. Neke su otrovne, a ima ih i smrtonosnih. Pomenimo pupavke (Amanita phalloides, A. virosa, A. verna, i druge), planinsku koprenku (Cortinarius orellanus), cepače (rod Inocybe ), a ima ih, svakako, još. Da bismo koristili gljive za jelo moramo ih dobro poznavati, a naročito otrovne dvojnike jestivih gljiva. U vrednost ovog naizgled trivijalnog saveta uverili su se svi oni koji su, privučeni obiljem rodne godine, neoprezno pomešali jestive i otrovne gljive, i završili po bolnicama.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Forum
Baza gljiva

Korisnička login forma

Online gljive baza podataka

Jestive gljive(232)
Uslovno jestive gljive(26)
Nejestive gljive(192)
Otrovne gljive(43)
Ljekovite gljive(7)
Ukupan broj gljiva u bazi:(500)